Østfronten
1943

Forside

Generelt

Praktisk

Kamp, skade og død

Virkemidler

Sikkerhet

FAQ

Kompendier for de tyske soldatene

Kompendier for de russiske sivile

Forum

PÅMELDING

Sist oppdatert:
15.02.2007

Kompendier for de tyske soldatene


Fra en øvelse. De hvite buksene er arbeidstøy.

 

Essensielt:

 

Bakgrunnsinfo

 

Diverse tyske roller

Som før nevnt vil vi dele opp de tyske rollene i kampsoldater og støttesoldater. For begge vil det finnes offiserer og underoffiserer. Inn under kampsoldater kommer mg-personell og vanlige jegere. Inn under støttesoldater kommer alle mulige stabsfunksjoner inklusive kokker, sjåfører og kontorister, og også rødekors-søstre og annet medisinsk personell.

 

Uniformer og personlig materiell

Alle som skal spille soldater på laiven har behov for en uniform som er noenlunde overens med hva de tyske styrkene brukte i 1943. De tyske soldatenes utrustning i felt var imidlertid meget omfattende, og varierte dessuten mye fra enhet til enhet. Faktisk kunne antrekket variere fra soldat til soldat helt ned på lagnivå, noe som sier litt om hvor mye frihet den enkelte soldat egentlig hadde i klesveien i felten. Hva de bar av utstyr var i teorien strengere regulert, men i praksis kunne soldaten gjøre tillempinger også her alt etter situasjonen.Det ideelle antrekket består av jakke, bukse, feltlue, feltstøvler, korte leggsurringer, genser, langermet underskjorte, feltskjorte og bukseseler. Optimale rekvisitter er hjelm, hjelmtrekk, bredt lærbelte, skulderstropper, ryggsekk, lommelykt med knappefeste, teltduk, teltplugger, bajonett i slire, feltspade i holder, 5 meters snøre, feltflaske med trekk, belteveske, kokekar og ammotasker. Offiserene har i tillegg kikkert og kartmappe.

Desto mer spilleren kan stille med av dette, desto bedre er det - men vi forventer det ikke. Derimot er det nødvendig at det materiellet som tas i bruk ikke skiller seg alt for voldsomt ut fra det normale førsteinntrykket som man fikk av en tysk soldat, og at helhetsinntrykket ikke gir umiddelbare assosiasjoner til norske eller andre moderne uniformer. Fargene på utstyret og uniformene pr 1943 kunne variere mellom grått, grågrønt og grønt.

Kamuflasjemønstre ( "splintertarn" og 'sumpftarn') ble i Wehrmacht normalt bare brukt på teltdukene, men kamuflasjeplagg laget av teltduk eller av et privat firma kunne forekomme - spesielt hos offiserer. Hjelmene kunne også være kamuflasjemalte.

 

Bildene nedenfor viser hvordan soldatene ofte bar teltduken i felt. Nedre del av duken kunne kneppes rundt føttene for bedre isolasjon. 


Offisersuniform; en av mange mulige varianter


 MG-soldat.

Bildekilde: Wikipedia Commons


Teltduk og loslue -en minimal uniform. Husk grønn bukse...

Med hjelm og et våpen blir det ikke alt for ille.

Vi vil gjerne hjelpe samtlige soldat-deltakere med å få til en optimal uniform; dette gjøres ved at spillerne sender et foto av seg selv og/eller materiellet de har.

Spillerne MÅ selv stille med feltstøvler, bukse, genser og lærbelte.  Vi har også en hel del militære effekter til utlån. Fordelingen av dette vil bli i forhold til rolletype - og etter rekkefølgen spillerne betaler påmeldingsavgiften. Mange kan regne med å få låne noe men de første vil få mye å velge fra. I tillegg til dette vil vi komme med en prisliste på ting vi kan skaffe for spillerne om de er villige til å dekke innkjøpskostnadene. I disse tilfellene dekker vi portokostnadene (for å få varene til Trondheim!) og skaffer selvsagt disse gjenstandene til lavest mulig pris. Dette gjelder også våpen.

Se Om du vil sy tysk uniform selv for flere detaljer om hvordan du kan lage og komponere din uniform.

 

Utstyr man kan skaffe selv

Det finnes en rekke gjenstander i daglig bruk i dag, som knapt har endret seg siden krigen. Noen er i bruk i Forsvaret, mens andre kan kjøpes i hvilken som helst butikk. Noe var også den gang sivile produkter, noe var i den tyske hærens system, men felles er at de ble brukt av soldatene den gangen.

Tøy:
- grå v-gensere/pullover
- strikkegenser, høyhalset grå eller grønn genser, hvit islender
- rutete flanellsskjorte
- forsvarets langermede hvite underskjorte
- grå fingervanter og hansker
- grå, grønn eller brun anorakk (grå er avgjort best)
- forsvarets gamle mørkegrønne feltbukser
- mørke skjerf; grå, grønne, brune, mørkeblå
- headover, helst grå men grønn er ok
- forsvarets vindvotter og ullvotter
- den svenske hærens gamle langermede grå underskjorter
- forsvarets loslue
- lang grå frakk
- lang skinnfrakk (kun offiserer)

Fottøy:
- brune fjellsko
- forsvarets lave eller høye marsjstøvler
- svarte ridestøvler eller tilsvarende
- grå eller hvite ullsokker

Personlig renhold:
- hvite håndduker, helst i lin
- firkantet såpe
- svart eller brun plastkam
- barberkniver, evt demonterbare metall t-høvler

Lys og varme:
- petromaxlykter
- parafinlykter (ikke røde)
- esbit-kokere
- forsvarets lommelykt (helst malt/lakkert svart)
- stearinlys
- primuser av gammel parafinmodell (IKKE forsvarets modeller)

Mat:
- små sjokoladeplater i bare blank folie (f.eks melkesjokolade eller firkløver)
- Sitrondrops innpakket i blank plastfolie
- epler
- knekkebrød i hvitt papir

Annet:
- feltflaske, forsvarets eller sivil (kles i grå sokk!)
- grå, brune eller rutete(!) ulltepper
- forsvarets kokekar
- svarte eller brune lærbelter med firkantet spenne(4-5 cm brede)
- forsvarets bukseseler eller andre modeller uten 'tannfeste'
- forsvarets gamle feltspader med eller uten sammenslåbart skaft (må bæres i sekken)
- kniv, skje og gaffel i stål eller aluminium
- blikk-krus

 


 

Våpen
 

Bergjegerne var bevæpnet med i all hovedsak Mauserrifle (k98), men også bergjegerkarabiner og halvautomatiske rifler. Enkelte hadde kikkertsikter.


Mauser k98

Høyere offiserer og maskingeværskyttere hadde pistol (i all hovedsak Luger p-08 og Walther P38).


Luger P08

 Håndgranater (eggtypen og stavgranater) var ikke en del av standardutstyret til soldatene men ble normalt utdelt ved behov; flammekastere var tilgjengelige ved behov.Antitankmateriell var forbeholdt kompaniseksjonen for dette formålet. Også artilleri og antiluftskyts ble brukt av tilsvarende seksjoner.

Bajonetten var ment til å fungere som en forlengelse av geværet, og bare i det absolutte nødsfall som håndvåpen. Som oftest var den knapt nok slipt. Til nærkamp hadde frontsoldatene egne kampdolker, som normalt var i slirer festet på innsiden av støvelskaftet.

 

Gruppeførere og opp til løytnanter ble utstyrt med maskinpistoler (mp40). På østfronten brukte tyske soldater ofte visse typer erobrede russiske våpen, rett og slett fordi de var bedre enn tyskernes egne. Dette var den enkelte soldats valg. Spesielt russiske maskinpistoler (ppsh41) var ettertraktede pga sin enorme pålitelighet. Erobrede våpen ble også rutinemessig delt ut til støttesoldater når tyske våpen ikke fantes på lager.

  
MP 40                                 PPSH41

Maskingeværene, i hovedsak mg-34, ble bemannet av et mannskap på tre - skytter, lader, og målangiver som alltid var en underoffiser.


MG34, her med trommelmagasin i stedet for kjede.

 


 

 

PÅ LAIVEN kan vi ikke vente at alle kan stille med eller skaffes det våpenet som er optimalt, og vil derfor godta en del modeller som i utgangspunktet ikke befant seg på østfronten, men som ble brukt andre steder eller i det minste ligner på de korrekte våpnene. Vi aksepterer derfor hvilken som helst eldre pistol eller revolver, og hvilken som helst manuell eller halvautomatisk rifle (om nødvendig kamuflerer vi den). Kampsoldatene bør helst ha gevær eller maskinpistol (vi regner med at maskinpistolen blir standardvåpenet), med unntak av maskingeværskytterne. Når det gjelder håndvåpen vil vi helst at kampsoldater og offiserer har pistol, og at bare støttesoldater har revolvere. Vi dropper rett og slett bajonetten fra listen over nødvendig utstyr. Kampsoldatene kan ha hvilken som helst dolk så lenge den har (mykt) rett blad og ikke ser for fantasypreget ut. Støttesoldatene bør ikke ha dolk.

Spillerne selv stille med egen pistol eller revolver - samt hylster - hvis rollen deres krever det. Vi vil gjøre vårt beste for å skaffe større våpen til kampsoldatene men kan ikke på noen måte love at det blir nok til alle.

 

Softgun. Likheten med et originalt våpen er tilfredsstillende.

 

Om du vil sy tysk uniform selv

Merk at dette kun er forslag; det finnes mange flere alternativer.

På en del jakke- og luetyper vil det være naturlig å ha en ørn og svastika på brystet. Arrangørene vil være behjelpelig med å skaffe disse.

Noen uniformsvarianter som er forholdsvis lette å få til:
jakke:
- tysk anorakk; ta en av forsvarets hvite kamojakker sivil eller en hvit anorakk og farg den mørk grå
- sy en anorakk selv; ta utgangspunkt i en serk, sy på en firkantet hette og lag en snorkanal i navlehøyde. Sy i grå bomull eller farg den mørk grå.
bukse:
- en hvilken som helst grønn eller grå bukse, helst uten lomme på låret
hodeplagg:
- kjøp en norsk feltlue (grønn) og farg den grå

For de litt mer avanserte:
jakke:
- kjøp en gammel (billig på armybutikker) svensk feltjakke (grå, fire lommer foran og to bak); fjern baklommene - sy dem eventuelt på forsiden over de to nedre lommene foran, de er innvendige - og legg opp jakken 5-10 cm til nedre kant er i skritthøyde.
- tysk bergjeger-fjellanorakk; ta en vanlig, sivil hvit anorakk, sy på tre brystlommer, og farg den khaki eller mosegrønn
bukse:
- kjøp en gammel (billig på armybutikker) svensk feltbukse (grå)
- skaff forsvarets gamle dypgrønne (m51) arbeidsbukse; bruk den som den er eller farg den grå
hodeplagg:
- sy en båtlue
- kjøp en tysk etterkrigs grå eller grønn båtlue; er den grønn bør den farges grå
- sy en båtlue selv; se mønster
- kjøp en gammel grå svensk båtlue

for de som er villige til å bruke noe mer penger eller kan handle billig på nettauksjon
jakke:
- norsk m44 polititroppjakke
- østtysk uniformsjakke (kun høyere offiserer)
- splinter camo bdu jakke fra Sturm Mil-Tec
bukse:
- splinter camo bdu bukse fra Sturm Mil-Tec
hodeplagg:
- vesttysk, lysgrå bergjegerlue. Bør farges mørkgrå eller grågrønn.
- Gode kopier av tyske (m43) feltluer er forholdsvis rimelige (15-25 usd) og lette å få tak i, på Ebay.
- splinter camo feltlue fra Sturm Mil-Tec
fottøy:
- østtyske eller russiske høye lærstøvler
- ridestøvler

For de som ikke trenger å tenke på hva det koster:
- www.1944militaria.com
- www.lostbatallions.com
- www.replicaters.com

for eventuelle ss-soldater
- gråsvarte anorakker
- østerrikske, vesttyske eller danske jakker og bukser i flecktarn-kamo
- forøvrig som de andre tyske soldatene

for eventuelle sykesøstre
- hvit- og blåstripet kjole med lange ermer og hvitkrage- sy selv
- hvitt forkle
- hvit  hatt med rødekors-merke

for eventuelle pansermannskaper
- svart kjeledress
- svart beret
 

Tyskland fra 1917 til 1941
1917 - Russland slutter fred med Tyskland og avslutter 1.verdenskrig for sin del, umiddelbart etter revolusjonen

1918 - Første verdenskrig avsluttes den 11.11. Tyskland blir pålagt harde krigserstatningser til de allierte.

1919 -  Nazistpartiet, Die Nationalist-Sozialistiche Deutsche Arbeiterpartei (NDSAP) etableres under navnet Deutsche Arbeiterpartei (DAP). Det skifter navn til NSDAP året etter.

1923 -  Det tungindustrielle Ruhrområdet blir okkupert av Frankrike fordi Tyskland ikke klarer å betale alle krigserstatningene. Økonomisk kaos er resultatet. Det tyske kommunistpartiet gjør et kuppforsøk men det blir slått ned. Et halvt år etter forsøker også nazistene å gjøre statskupp; også dette går i vasken.

1924 - Hitler og andre nazitopper gis korte fengselstraffer for kuppforsøket. Mens Hitler sitter i fengselet skriver han Mein Kampf. Han slippes ut igjen samme år.

1929 - Børskrakket i USA får store konsekvenser for tysk industri og et nytt økonomisk kaos oppstår som skal forverres i løpet av de neste tre årene. Hitler plasserer skylden hos jødene og kommunistene, tilhengerskaren mangedobles, og ved valget neste år er NSDAP Tysklands nest største parti.

1933 - Hitler utnevnes til Rikskansler, og NSDAP overtar regjeringen. Kort tid etter blir alle andre parti forbudt. Det blir påbudt for alle tenåringer å gå inn i Hitlerjugend. Men hæren forblir politisk nøytral for flere år framover.

1935 - Tyskland blir offisielt militærmakt igjen og verneplikten kommer tilbake. Jødene mister sin borgerstatus, og det blir forbudt for jøder og 'ariere' å inngå ekteskap sammen.

1936 - Berlin arrangerer De Olympiske Leker.

1938 - Med Krystallnatten starter jødeforfølgelsene for alvor med arrestasjoner, brenning av synagoger og beslaglegging av personlig eiendom. De første konsentrasjonsleirene bygges. Tyskland tar tilbake Ruhr-området fra Frankrike, annekterer Østerrike og angriper

1939 - NSDAP får endelig kontroll over Wehrmacht ved å arrestere forsvarsministeren og erstatte ham med Hitler. En rekke generaler går inn i NSDAP. Russland og Tyskland inngår gjensidig ikkeangrepsavtale, deretter angriper og okkuperer de hver sin avtale del av Polen. Tyskland går i krig med England.

1940 - Blitzkrigen: Tyskland angriper og besetter det meste av Europa i løpet av få måneder. Bare England, beskyttet av Kanalen, lykkes i å stå i mot, og Luftwaffe har betalt det meste av prisen ved å miste mange av sine beste fly og piloter.

1941 - Tyskland angriper Sovjetunionen, befrir den delen av Østeuropa som russerne har okkupert, og kommer langt inn i selve Russland på kort tid. Den russiske hæren er dårlig trent og utstyrt, og preget av at svært mange dyktige offiserer er likvidert. Det er først og fremst den harde vinteren som stopper tyskerne, kombinert med den russiske brent-jord-taktikken. Senhøsten og vinteren er preget av mangel på mat, sko og varme klær, og ufremkommelige veier. Mange soldater fryser ihjel og ti ganger flere får frostskader, spesielt i nordområdene der temperaturen faller helt ned i 50 minusgrader. Men sykdommer tar også mange, spesielt tyfus.

 

5. bergjegerdivisjon

5. bergjegerdivisjon var en av Wehrmachts elite-infanteriavdelinger. Bergjegerne var spesialister i å ferdes i ulendt terreng og var både i langt bedre form og bedre materielt utrustede enn den jevne tyske soldat. De var trent i fjellklatring, bruk av kart og kompass, og bedre trent i førstehjelp og bevegelse i skog enn vanlige soldater. Bergjegerne var organisert omtrent som andre infanteridivisjoner men ble brukt i mindre enheter enn vanlig for infanteriet. bergjegerne var også eksperter på å benytte alle slags trekkdyr; hester, muldyr, og rein.

Blant det store utvalget av ekstramateriell for bergjegerne kan nevnes romslige ryggsekker (i motsetning til de vanlige pelskledde soldatsekkene som normalt ble fraktet med lastebil eller lignende), bergstøvler, klatreutstyr, vindjakker osv.

I likhet med alle de andre avdelingene i Wehrmacht (dvs til forskjell fra SS) besto soldatene i hovedsak av vernepliktige tyske menn i en alder mellom 17 og 45. Enkelte soldater var vervede, enten fordi de hadde vært med siden før 1935 da verneplikten ble gjeninnført eller hadde gått inn frivillig for å kunne velge tjenestegren (bergjegeravdelingene var ettertraktede å få tjenestegjøre i, og tiltrakk særlig fjellklatrere). I de tidlige krigsårene var de aller fleste soldatene fra Bayern eller Østerrike. Alle offiserer over sersjant var selvsagt vervede. Forholdet mellom soldater og offiserer var jevnt over godt; mange av offiserene var høyt kvalifiserte fjellklatrere og de fleste av dem fulgte og ledet sine enheter fra første linje.

5. bergjegerdivisjon hadde massiv kamperfaring helt fra krigens start. De var med på angrepet mot Hellas og sto for nedkjempingen av den tungt befestede Metaxa-linjen. De deltok også tungt i angrepet på Kreta mot britiske og newzealandske soldater, og mistet der et stort antall soldater pga senkninger av den engelske marinen under båtoverfarten. Fra Kreta ble divisjonen sendt rett til Leningradområdet. Da oktober 1943 kom hadde divisjonen vært i kontinuerlige kamper i skog og sumper i 19 måneder. Først måneden etter ble de sendt tilbake til Tyskland for gjenoppbygging.

Bergjegerne hadde generelt et meget godt rykte som soldater, og (SS-bergjegerne unntatt) var i liten grad involvert i alvorligere krigsforbrytelser - noe som var naturlig da de var frontsoldater og ikke okkupasjonsstyrker. Desertering forekom sjelden.

Som andre infanterister var bergjegerne dårlig utstyrt med transport. Dette medførte at soldatene ofte måtte gå hundrevis, ja tusenvis, av kilometer på egne bein selv gjennom fredelige områder. Enkelte avdelinger hadde dog sykler. En vanlig marsj på vei for bergjegerne kunne ofte komme opp i seks mil om dagen i en uke i trekk, igjennom støvskyer og i all slags vær. Vanlige infanterisoldater var ikke i god nok form til å klare så lange dagsmarsjer.

 

Soldatslang

Soldater i alle hærer og i alle tider har hatt sin egen humoristiske evt fatalistiske slang, også de tyske soldatene under 2vk.

fjernkampmedalje - krigsdeltakelsesmedalje ( i motsetning til nærkampmedalje...)
fotfilleindianer - infanterist
frossenkjøttmedaljen - østfrontmedaljen
gammern - kompanisjefen
gulasjkanon - feltkjøkken
halsjern - ridderkors
halssmerte - noe man har hvis man prøver å få ridderkorset
himmelfartskommando - oppdarg med små sjanser for å overleve
hjemreisebillett - lett sår som likevel sikrer et opphold på sykehus
jernku - boks med melk
kiste - fly
kjedehund - militærpoliti
kjøkkenbolle - kokk
koffert - stor granat
krigsbidraget - guttungen hjemme
latrinemotto - rykte
lommeskyts - pistol
makaroni - italiener
papirsoldat - kontorsoldat
partihatt - stålhjelm
partisan - lus...
rabatt - å få for mye arbeid, for mye beskytning/artilleriregn etc
sandloppe - infanterist
sigarettboksen - gassmaskeboksen; den ble brukt til så mangt
slakter - russisk kampfly for bakkebeskyting
slå stiften - flykte
spissen - oversersjanten
tordenstokk - latrinestokken (som man satt på...)
stalinhakk - russisk tobakk
stalinkake - tørt brød
Utøyhammer - pipe (man knertet lus osv med pipehodet)

 

Tyske gloser og uttrykk

Ikke nødvendigvis ordrett oversatt til tilsvarende norske uttrykk. Kan brukes for å krydre spåket.

Mein Gott - "Gode Gud"
Gott Mitt Uns - "Gud være med oss" (sto på de fleste tyske beltespenner)
Dummkopf - "Idiot"
Schwein - "Svin"
Jawohl - "Javel"

 

Livet i felt og feltleir

Hilsing: I felt var det ikke hilseplikt. Nazihilsen ble normalt ikke brukt av soldater i Hæren; man hilste eventuelt mot tinningen.

Tiltale: Offiserer fra sersjant og oppover skulle tiltales som Herr Løytnant osv. Man sto imidlertid i rett når man henvendte seg til en overordnet, med mindre man var under ild.

Disiplin: Soldaten skulle alltid oppføre seg disiplinert i kamp og i sitt personlige forhold til medsoldater, offiserer og sivile. Ved disiplinbrudd ble standrett satt så raskt som overhode mulig hvis øyeblikkelig avstraffelse ikke var hensiktsmessig.

Feltantrekk: Det var soldatens ansvar i felten å holde sine våpen i funksjonell stand, og å sove så snart anledningen bød seg. Uniform, støvler og feltmateriell skulle beholdes på til enhver tid. Brudd på dette ville i teorien regnes som et alvorlig disiplinbrudd.

Nattoppdrag: Ved bevegelse om natten skulle soldatene derimot bære minst mulig materiell; ammunisjon skulle bæres i lommene. Forøvrig hadde spesielt bergjegere en forpliktelse til å spare på ammunisjonen, da de var ekstra vanskelige å forsyne i felt.

Hygiene: Soldaten skulle først og fremst barbere seg hver dag, så gassmasken fortsatte å fungere som ment. I leir ble det også forventet at hygienen forøvrig ble ivaretatt; viktigst var det å kontrollere for og utrydde lus og annet utøy. Når utøy ble oppdaget skulle lusekverkpulver påføres tøyet for desinfisering; hvis pulver ikke var tilgjengelig kunne plaggene henges over et bål. Såpe og barberblader ble utdelt av regimentsersjanten ved behov, og trukket av mot soldatens lønnsbok.

Feltleiropphold: De daglige rutinene inkluderte felles frokost fulgt av rask morgenoppstilling, deretter patruljetjeneste, leirplikter og vedlikehold av eget materiell til kvelden kun avbrutt til middag. Deretter videre tjeneste til kveldsro.

Mat: I utgangspunktet ble all mat til soldatene levert ut av feltkjøkkenet ved fellesmåltidene. Dette besto i teorien av en variert meny i tilstrekkelige mengder også ved hard tjeneste. Feltrasjonene skulle kun benyttes hvis det ikke var mulig for feltkjøkkenet å levere mat, og etter ordre. Når de ble brukt skulle nye rasjoner hentes ved feltkjøkkenet ved første anledning. Om man heller ikke hadde flere feltrasjoner kunne mat rekvireres fra sivile; kvittering skulle da bli gitt. Brudd på dette ville regnes som et disiplinbrudd.

Oppstilling: Under morgenoppstilling i felt var det viktigste for offiserene, da som nå, å få rapportert hvor mange soldater som er i tjeneste i den enkelte enhet. Alle tyske enheter opererte med uttrykket 'skal' om hvor mange soldater som enheten var oppsatt med, og 'er' om antallet som faktisk var (igjen) der. Forskjellen på tallene kunne være dramatisk hvis avdelingen ikke hadde fått erstattet mannskapstap.

Identitetspapirer: Tyske soldater hadde som sitt viktigste id-papir et Hærpass; det inneholdt et svart/hvitt passbilde av soldaten, tjenestegrad, tilhørighet til enhet, fødselsdato, kurs, språk osv. Alle soldatspillere vil få utdelt et Hærpass. Dette vil bli brukt i spill og å miste det vil føre til standrett eller i verste fall henrettelse på stedet.

 

HårfrisyrerSoldatenes hårfrisyrer var en blanding av mote og regulasjon. Stikkordet var kort i nakken og fint lite nedenfor tinningene. Luggen var opp til soldaten, så lenge den ikke var synlig under hjelmen. Datidens mote var å kamme det bakover, så luggen kunne være direkte lang om soldaten ønsket det. I hvert kompani fantes det personell med hårklipping som oppgave; når forholdene tillot kom klippemaskinen og saksa fram. Skallet hode var ikke en fordel ettersom innmaten i hjelmen var av lær, men med lus som en konstant plage i felten kunne noen ende opp med den frisyren også.

Skjegg og bart var langt mer uvanlig for soldater i hæren. Skjegg var marinens privilegium; hærsoldatene måtte være forberedt på å bruke gassmaske på kort varsel og hårvekst i ansiktet ville hindre masken i å være tett. Barbering i felt kunne likevel være en utilgjengelig luksus så skjeggstubber var normalt.

 

De tyske soldatenes forhold til politikk

Soldatene i Wehrmacht var i hovedsak vernepliktige, i motsetning til de vervede og politisk motiverte soldatene i SS. De var likevel fullt eksponert til naziregimets gjennomtrengende inndoktrinering av det tyske samfunnet fra 1933 av, og særlig de yngre soldatene hadde vært i Hitlerjugend før de ble innkalt. Det er naturlig å anta at de fleste soldatene i varierende grad var positive til Hitler og nazismen, ihvertfall så lenge krigen gikk bra. Høsten 1943 begynte nok en del å tvile. De eldre offiserene med erfaring fra tiden før nazistene tok over var ofte mer skeptiske men gikk ikke åpent ut med dette - det var alt for farlig. Det fantes naturligvis også mange offiserer og soldater som var hardbarkede nazister.

Bare de færreste av soldatene og offiserene var nok likevel innmeldt i NSDAP, og det er derfor feil å kalle den jevne tyske soldat nazist. Ettersom det å nekte militærtjeneste var en alvorlig forbrytelse var det nok også soldater som hadde helt andre politiske standpunkt. Også nazismens korstog mot jøder, sigøynere og homoseksuelle farget nok politisk også i noen grad over på soldatene da dette var sterke politiske strømninger ikke bare i Tyskland men over hele verden. Antikommunisme, rasisme og generell fremmedfrykt var også normal politiske meninger over hele den vestlige verden. Kanskje har ikke verden forandret seg så mye de siste 60 årene som man liker å tro.

 

Linker og kilder

Informasjon om uniformer og materiell: